■ Bucharest Jewish Film Festival | June 20-26, 2011 ■

5 juin 2011 § 2 Commentaires

Comunicat de presă

Director festival – Paul Ghițiu

Festivalul Filmului Evreiesc București (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF) este organizat de NOI Media Print S.A. și Fundația Culturală Art Promo, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și se va desfăşura în perioada 20-26 Iunie 2011 la Cinema Studio și în alte trei locații în aer liber: Terasa Green Hours, Muzeul Țăranului Român și Zone Arena. O seară de proiecţii va fi organizată în cadrul Teatrului Evreiesc.

Acest eveniment îşi propune, în cadrul mai larg al promovării recuperării şi valorificării moştenirii culturale a minorităţilor din România şi al dialogului intercultural și interetnic, informarea publicului românesc privind tradițiile și arta iudaică, precum și bogata moștenire evreiască din țara noastră şi educarea publicului, în special a tinerilor, în sensul toleranţei interetnice și religioase.

Programul evenimentului include atât filme ce abordează o gamă foarte largă de subiecte ale lumii evreiești cât și vernisaje și concerte ce oferă spectatorilor o dublă viziune asupra acestui univers aparte: imaginea evreilor despre ei înșiși și imaginea evreilor în ochii altor culturi. Festivalul va omagia atât personalitățile marcante de origine iudaică ale culturii române, cât și pe cei mai importanți artiști autohtoni care, deși nu aparțin religiei mozaice, au reflectat în operele lor problematica evreiească. Într-o perioadă în care comunitatea evreiască din România cunoaște o binevenită renaștere, datorită celor care revin în țară, această inițiativă este salutară.

Evenimentul se va impune și prin valoarea filmelor din program, multe dintre ele semnate de regizori renumiți. Astfel, selecția nu ține cont doar de orizontul tematic, ci și de arta cinematografică relevată de producțiile prezentate. Alături de filmele din program, la Bucureşti vor fi prezenţi şi realizatori şi actori ai acestora, personalităţi devenite subiect al unora din aceste producţii, care se vor întâlni cu specialiştii din cinematografia românească, cu reprezentanţii mass-media şi, poate în primul rând, cu spectatorii români. Festivalul de film evreiesc de la Bucureşti beneficiază, pe lângă contribuţia unor profesionişti din domeniu, şi de sprijin din partea Ministerului Culturii, Ambasadei Israelului, Comunităţii evreieşti din România, Festivalului de Film Evreiesc de la Berlin, Televiziunii Române etc.

O serie de personalităţi marcante ale vieţii publice din România, reunite într-un Consiliu Onorific administrativ, sunt alaturi de organizatori in pregatirea acestui eveniment: criticul de artă Irina Cajal Marin – doctor în istoria artei si secretar de stat în Ministerul Culturii, criticul de film Beatrice Comănescu – director executiv al TVR Internaţional, criticul de film Cristina Corciovescu – membră a Comitetului Director al UCIN, senatorul Radu F. Alexandru – Secretar al Comisiei Senatului pentru Cultură, Culte, Artă, Mass-Media, regizorul Radu Gabrea și avocatul Arin Octav Stănescu.

Festivalul Filmului Evreiesc de la București se înscrie într-o rețea ce include peste 130 de manifestări similare organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival. Prin găzduirea primului eveniment de acest gen, capitala României se conectează la marile metropole care celebrează valorile cultural-artistice iudaice. Implicit, Festivalul Filmului Evreiesc București promovează România la nivel internațional, ca un spațiu al diversității și al toleranței.

Director festival – Paul Ghițiu

 

.

.

.

Tagué :, ,

§ 2 réponses à ■ Bucharest Jewish Film Festival | June 20-26, 2011 ■

  • Yvette Métral dit :

    Chers amis roumains,

    ce serait sympa de me donner un résumé en français de ce communiqué que je pourrais publier dans nos Cahiers Bernard Lazare

    Merci d’avance et tout le meilleur pour votre superbe site!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Qu’est-ce que ceci ?

Vous lisez actuellement ■ Bucharest Jewish Film Festival | June 20-26, 2011 ■ à INSTITUT FONDANE.

Méta