MIHAI ȘORA | LINIA VIEȚII | 2015 [trailer 1]

12 avril 2015 § 4 Commentaires

Va fi un punct și va fi o linie.

Și totul va fi viu.

……………………………………………

LINIA VIEȚII

Un film cu Mihai Șora: despre a fi, a face, a avea și despre cei care sunt sarea pământului.

© INSTITUT FONDANE | m u l t i m e d i a | 2015

„[…] Toate mogâldețele acestea sunt parte din mine, sunt ludicul din mine. Ele mă reprezintă, întocmai cum ductul scrisului – după care mă identifică un grafolog – face parte din persoana mea. Ductul acesta este ireductibil la orice alt duct al altei persoane.

[…] Îmi place să mă joc. Dar jocul este un lucru foarte serios întotdeauna. Orice fel de joc are niște reguli foarte precise, pe care trebuie să le respecți când te joci. Lucrul devine extrem de important când, la acest joc, participă mai multă lume, dar chiar în joaca asta cu tine însuți încă există reguli pe care trebuie să le respecți.

[…] Nu am această propensiune de a mă întoarce asupră-mi sau, mai exact spus, de a mă proiecta în față și de a mă vedea pe mine însumi ca pe o alteritate. Eu sunt un punct de referință pentru lumea înconjurătoare, care nu are cunoștință de el ca punct de referință. Deci tot interesul merge spre lume și lumea cu care intru în relație o absorb, dar nu o absorb cu gândul la mine. Este un fel de proiecție-absorbție care, la modul conștient, se prezintă ca o proiecție și care, în realitate, este o apropriere, un fel de a-mi însuși lumea. Dar nu cu această intenție, ci cu intenția de a o cunoaște acolo-unde-e-ea, acolo: la ea « acasă ».“

Alte detalii despre Mihai Șora pe pagina oficială de Facebook, la adresa:

www.facebook.com/mihaisora

Il y aura un point et il y aura une ligne.

Et tout sera vivant.

……………………………………………

LA LIGNE DE LA VIE

Un film avec Mihai Șora: sur être, faire, avoir et sur ceux qui sont le sel de la terre.

© INSTITUT FONDANE | m u l t i m e d i a | 2015

« […] Tous ces lutins font partie de moi, ils sont mon côté ludique. Ces dessins me représentent de la même façon que le tracé de l’écrit – d’après lequel peut m’identifier un graphologue – fait partie de mon être. Ce tracé est irréductible à tout autre tracé d’une autre personne.

[…] J’aime jouer. Cependant, le jeu est toujours quelque chose de très sérieux. Tout jeu comporte des règles bien précises, qu’il faut respecter quand on joue. Ceci devient extrêmement important lorsqu’il y a plusieurs participants au jeu ; et même dans le jeu avec soi-même il existe des règles dont il faut tenir compte.

[…] Je n’ai nullement cette propension à me retourner sur moi-même ou, plus précisément, à me projeter en avant et à me regarder en tant qu’altérité. Je suis un point de référence pour le monde environnant, lequel point n’a pas la connaissance de soi en tant que point de référence. Autrement dit, toute l’attention est dirigée vers le monde et le monde avec lequel j’entre en relation est intériorisé, mais cette intériorisation ne se fait pas en pensant à moi. Il s’agit plutôt d’une sorte de projection-absorption qui, de manière consciente, se présente en tant que projection et qui, en réalité, est une appropriation, une disposition à s’emparer du monde. Mais pas en ayant cette intention-ci ; tout au contraire – avec l’intention de le connaître là-où-il-est, ‘là-bas’: en-soi. »

Un film réalisé et produit par Louise Sora.

Pour en savoir plus sur Mihai Șora, veuillez consulter la page officielle sur Facebook, à l’adresse :

www.facebook.com/mihaisora

Tagué :, , , , , ,

§ 4 réponses à MIHAI ȘORA | LINIA VIEȚII | 2015 [trailer 1]

 • savin vasile dit :

  Daca as fi stiut ca mai « apareti » (aproape ca incetasem sa mai sper), as fi abordat aceasta postare altfel ! Este ca un miracol (?) al invierii pentru care iti (va) multumesc foarte mult ! Filmul mi-a amintit, intarindu-mi adeziunea la gandirea Domnului Sora, singura mea placheta de versuri aparuta la Dacia, unde la pagina 141 (ultima !) scriam: « Acesta-s eu si timpul mi-l masor / Ca-n drumul lor secundele ma dor. » Iar pe coperta a IV-a se gaseau acestea: « Sunt scrise cu creionul, efemer,/ In drumul, de… Sisif, spre cer… » Iti, sau Va multumesc pentru aceasta « excursie » pe linia vietii unde suntem niste… jucarii.
  CU TOT DRAGUL,
  Vasile Savin
  PS. Cu o astfel de « zestre » personala puteam eu sa nu scriu despre acest OM ?
  Iti multumesc pentru ca mi-ai dat aceasta posibilitate ! (Singura notabila ! din cariera mea!)

  PASTE FERICIT !

 • dolfi77 dit :

  Bine-aţi reapărut. SĂRBĂTORI FERICITE.

  Este în Haifa o rudă îndepărtată a scriitorului Fondane (Fundoianu).

 • savin vasile dit :

  Dar poate ca mai in acord cu linia Domnului Sora ar fi fost urmatoarele patru randuri din aceeasi placheta, pag. 140: « Semn al treceri mele,Tu, Punctule, Niciodata pus. »
  LUMINA in SUFLET !
  Cu tot dragul,
  Vasile Savin

 • Nicolae Prelipceanu dit :

  Ce bogatie de idei si de imagini cu dl Sora. O minune!
  Nae

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Qu’est-ce que ceci ?

Vous lisez actuellement MIHAI ȘORA | LINIA VIEȚII | 2015 [trailer 1] à INSTITUT FONDANE.

Méta